logo

Çömlekçilik

Çömlekçilik

Çömlekçilik, insanoğlunun ateşi kullanmayı öğrenmesi ile ürettiği en eski  el sanatlarından biridir.  Anadolu’da ilk yapılan çömlekler “Neolitik” döneme, yani yaklaşık MÖ. 7000’li yıllara dayanmaktadır. Bursa’da geleneksel olarak üretilen çömlekler daha çok yemek hazırlıklarında kullanılan tencere, testi, saksı ve tepsilerden oluşmaktadır. Killi siyah ve sarı toprak karıştırılarak hazırlanan hamura ayakla çevrilen çarkta şekil verilir, hazırlanan çömlek kuru ve kapalı bir yerde onbeş gün bekletilir, fırınlandıktan sonra kullanım alanına göre sırlanır yada renkli boyalarla boyanarak satışa sunulmaktadır.
Mustafakemalpaşa İlçesinde çömlek ile darbukanın gövdesi hazırlandıktan sonra üzerine derisi yerleştirilerek  çömlek darbuka yapılmaktadır. Müzik aleti olarak kullanılan darbuka dışında,  farklı formda,  ıslık sesi çıkaran düdük,  geleneksel olarak çömlek ustaları tarafından üretilmektedir.

ads

Diğer Yazılar

yardım

Tüm İstek, Şikayet, Sorularınız için

444 16 01

duyurular

Güncel haberler için Duyurular bölümüne bakın.

Talep ve Öneri

Talep ve Öneri

Bilgi Edinme, Öneri ve Şikayet Formu

© 2025 © Bursa Büyükşehir Belediyesi - Tüm Hakları Saklıdır