Bordodan siyaha değişen rengi, ince kabuk yapısı, meyve eti kalın olan, küçük ve eliptik çekirdekli Gemlik Zeytini, sofralık bir zeytindir. İklim özelliği Gemlik Zeytini’nin kabuklarının ince olmasına ve kabuğun meyve etine sıkı bir şekilde yapışmasını sağlar. Böylece Gemlik Zeytini’ni yerken meyve kabuğu hissedilmez. Gemlik Zeytini’nin coğrafi sınırda uzun bir geçmişi vardır. Osmanlı arşivlerindeki belgelere göre 1810’lu yıllarda Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik ilçelerinde üretilen siyah sofralık zeytinlerin donanma ve saray için tedarik edildiğine ilişkin bilgiler yer almaktadır. Bu zeytinler, geleneksel yöntemlerle, genellikle elle toplanır ve doğal fermente yöntemiyle işlenir.
Mudanya ve Trilye ise zeytinyağı üretiminde yüzyıllardır söz sahibi bölgelerdir. Bu bölgelerde üretilen zeytinyağları, yemeklik olarak tüketilmesinin yanı sıra, sabun ve kozmetik ürünlerin üretiminde de kullanılır. Bölgenin ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Bursa'nın zeytin ve zeytinyağı hem yerel halkın hem de turistlerin ilgisini çeken önemli bir kültürel mirastır.
Ülkemizde 2003 yılından itibaren geçerli olmak üzere tescil edilmiştir.
03.10.2005