Hasanağa Enginarı, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 25 Aralık 2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 11 Eylül 2020 tarihinde tescil edilmiştir. Hasanağa Enginarı, Bayrampaşa Enginarı çeşidinden üretilen bir üründür.
Bursa halk kültürü ve tarihine ilişkin çalışmalar enginarın Bursa ili ve Hasanağa Mahallesi için ayrı bir ekonomik anlam taşıdığını ve Bursa yemek kültüründe geçmişten beri gelen bir yeri olduğunu göstermektedir. Uluabat Gölü çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda MÖ 350 yıllarına ait sikkelerde, gölden elde edilen kerevit ve enginarın resimleri bulunmaktadır.
Hasadı nisan-mayıs aylarındadır. Hasanağa Enginarı iri ve basık başlı özellik gösterir. Hasanağa Enginarı’nı diğer bölgelerde yetiştirilen Bayrampaşa Enginarlarından ayıran en önemli özelliği şeker ve yağ oranının yüksekliğidir. Bu nedenle lezzeti yoğundur ve ağızda acı bir tat bırakmaz.