Mudanya’nın bereketli topraklarında mevsimine göre birçok ot ve tarım ürünleri yetişmektedir. Şevketibostan bitkisi bu otlar arasında yerel halk tarafından çok fazla pişirilip tüketilen bir ottur. Her bahar mevsiminde toplanan şevketibostan, aslında 1924 Mübadele Dönemi’nde Mudanya’ya göç eden Giritli kadınlar tarafından Bursa’ya miras kalmıştır. Dikenli bir yapısı vardır. Ayıklaması zahmetlidir. Fakat sağlık yönünden ve lezzet bakımından bu zahmete değer. Mudanya’da yaşayan Giritli bir teyze, “Bu ot baharın habercisidir, zeytinyağı ve limonla yersen dert kalmaz, kuzuyla pişirirsen hastalık barınmaz” demiş. Eski zamanlardan günümüze kadar Mudanya’nın topraklarında ilkbahar aylarında şevketibostan toplanır ve pazar tezgâhlarında yerini alır. Şevketibostan, Dikenotu olarak da bilinir. Yazın belli dönemlerde çıkan ot, çeşitli saklama yöntemleriyle (salamura, dondurma vb.) muhafaza edilerek tüm yıl tüketilebilmektedir.
YEREL ÜRETIM NOTU
Şevketibostan otu özel günlerde yapılır. Etsiz zeytinyağlı şekilde yapılabilir. Ayrıca günümüzde balık etiyle pişirilip servis eden restoranlar da vardır.