logo
Gedelek Köyü

Gedelek Köyü

Orhangazi İlçesinin güneybatısında, Gemlik - Orhangazi yolunun 1 km. batısındadır. Bursa merkeze 42, İlçe merkezine 6 km. uzaklıkta eski ve yerli bir köydür. Eskiden İznik'e bağlı idi.

Yavuz Sultan Selim Han’ın vakıf köyüdür. Köyün geliri İstanbul’da yaptırdığı imaretine harcanmaktaydı. Gedelek adı, ok kuburu anlamına gelen “Gedeleç“‘ten gelmiş olmalıdır. 1530 Tahrirat defterine göre İznik kazasının Gürle Bucağına bağlı idi. 1530 yılında köyde 17 hane yaşamaktaydı. İşgal yıllarında köy tamamen yakılmıştır. Köyde en önemli gelir kaynakları Zeytin ve Turşuculuktur.

Özellikle Turşu köyün en önemli gelir kaynağıdır. Türkiye’nin en önemli turşu üretim merkezlerinden biridir.

Köyün hemen kuzeybatısında Pınar olarak bilinen bir mesire alanı vardır.  Ve buradan çıkan Pınarbaşı suyu önemli bir yere sahiptir. Bu su ile turşu üretimi yapılmakta, suyun bir kısmı ile bahçeler sulanmakta ve suyun kaynağı çevresindeki yeşil alan, piknik yeri olarak değerlendirilmektedir.

Doğal park alanı olarak korunmuştur. Ve mesire alanı olarak da kullanılmaktadır. Suyun başında dikili olan tarihi büyük çınarlar görülmeye değer güzelliktedir.

Pınar’ın temiz ve serin sularında bir kızın yaşadığı rivayet edilir. Bu kızın uzun sarı saçları olup, yıkanmaya geldiği ve  Pınar sularının sahibi olduğu için bu kızı gören insanların çarpılacağına inanılırdı.

Dede Bayırı ve Karşı Bayır’ı denilen bu iki tepede, iki ermiş dedenin yattığı,  bazı anlatımlara göre de Dede bayırında bir Ermiş dede’nin var olduğu rivayet edilir.

Önceleri köyün girişinde bulunan çeşme önündeki çalıların sıtma hastalığına iyi geleceğine inanılırdı. Sıtma olan kişiye sürüldüğünde iyileştiği söylenirdi.

Etkileşimler

Yol Tarifi

Diğer Mekanlar

yardım

Tüm İstek, Şikayet, Sorularınız için

444 16 00

duyurular

Güncel haberler için Duyurular bölümüne bakın.

© 2025 © Bursa Büyükşehir Belediyesi - Tüm Hakları Saklıdır