Zeytin ağacı, insanlık tarihi kadar eskidir ve Dünya bitki mirasının en önemli armağanıdır. Ağacından meyvesine, dalından yaprağına, yağından çekirdeğine şifalı zeytin ağacı, asırlardır insanlığı kucaklamaya devam ediyor. Tüm Kutsal kitaplarda övülen “Zeytin” ve Antikçağ ozanı Homeros tarafından ‘’Sıvı Altın’’ olarak nitelenen “Zeytinyağı” , binlerce yıldır şehrimizi bereketlendiriyor.
Zeytin ağacı bereketin ve zaferin, zeytin dalı barışın, zeytinyağı da saflık ve sadeliğin sembolü olmuştur. Liman kenti olmasıyla, bereketli toprağıyla ve Uludağ’ıyla, Tarih boyunca tüm medeniyetlerin gözdesi olan Bursa, sırtınızı yeşile yaslayıp maviyi seyredebileceğiniz, Zeytin ile yaşayan antik bir şehirdir.
Tarih, kültür, doğa, termal, yerel lezzetler ve zanaatler, sanatsal deneyimlemeler, gastronomi ve hasat turizmini aynı rota üzerinde sunan ayrıcalıklı bir destinasyon.
1. gün, Gemlik Umurbey Kadın Derneği'nde yöresel ürünlerle hazırlanan köy kahvaltısı ile başlayan turumuz sonrasında; Umurbey Köyü'nde yer alan Celal Bayar Anıtı Mezarı ve Müzesi ziyareti, Celal Bayar'ın Evi ziyareti, Ay Tepe Gemlik Körfezi manzarasında bir kahve ve Geleneksel Köy Konaklarını gezerek devam edecektir. Umurbey Köyü'nden sonra rotamızın 2. durağı ise, turşusuyla ünlü Orhangazi ilçesinin bir köyü olan Gedelek Köyü. Doğal kaynak surlarının kalitesi sayesinde en kaliteli turşuların üretildiği Gedelek Köyü'nde bu yöresel turşuların nasıl yapıldığını görüp tadına bakacağız. Ardından, geleneksel köy konakları arasında yürürken tarih ve doğanın nasıl iç içe geçip eşsiz bir görsel sunduğunu göreceğimiz Yeni Gürle Köyü'nde zamanda yolculuk yapacaksınız. Orhan Gazi döneminden kalma tarihi cami, hamamı ziyaret edeceğiz. Ve ayrıca Cumhuriyet Dönemi'nde yapılan ilk anıtsal çeşmeleri de bu köyde göreceksiniz. Yeni Gürle Köyü'nde, yöresel ürünlerle hazırlanan bir öğle yemeği yedikten sonra ise, Orhangazi Akharem Köyü'nde yaz boyunca çilek hasadının sürdüğü bahçelerde çilek toplayarak turumuza devam edeceğiz. rotamızın 5. durağı ise, kerpiç ve ahşap işçiliği ile yapılmış tarihi köyleri olan Sölöz Köyü. Özellikle, bu köydeki tarihi evlerin arasında yer alan ve 1840 ile 1850 yılları arasında Ermeni ustaların yaptığı Hacıbey Konağı'nı ziyaret edip anı fotoğrafı çekinebilirsiniz. Sonrasında, Nazım Hikmet'in "Tepemde bir de çınar olursa, taş maş da istemez hani..." sözündeki vasiyetinde geçen çınar ağacını ziyaret edeceğiz. Bu çınarın bulunduğu Müşküle Köyü'nde ise muhteşem İznik Gölü manzarasını izleyebilir, bal kokulu müşküle üzümünün tadına bakabilir ve geleneksel el sanatlarının eşsiz örneklerinden olan Müşküle İğne Oyası ürünlerini inceleyebilirsiniz. Turumuzun bir diğer rotası ise, Bursa'nın en yaşlı zeytin ağacına ev sahipliği yapan Göllüce Köyü'dür. En kaliteli zeytinlerin yetiştiği bu bölgede zeytin ve zeytinyağının tadına bakabilirsiniz. Eğer Kasım veya Aralık aylarında köyü ziyaret edecek olursanız, zeytin hasadına da katılabilirsiniz. Bir sonraki durak ise, köy kadınlarının dokuma tezgahlarında ürettiği ürünleri görebileceğiniz Derbent Köyü'dür. Eğer Mayıs ayı içerisinde bu köye gelirseniz, bölgenin endemik bitki türü olan kan çiçeklerini de görebilirsiniz. Ardından, İznik merkeze gidip dünyanın en güzel günbatımının yaşandığı İznik Gölü'nde günbatımına karşı akşam yemeği yiyebilirsiniz. Tercihen, İznik Gölü'nden tutulan balıklardan hazırlanan Balık Kepekleme, Balık Kıskı, yayın şiş veya yayın tavanın tadına bakarak 1. gün rotasını tamamlayabilirsiniz.
Turun 2. gününde ise, İznik merkezde yer alan Roma, Selçuklu, Osmanlı eserlerini ve Türkiye'nin en uzun surlarından biri olan Antik İznik surları arasında gezerken İznik'in her dönem medeniyetlerin başkenti olduğunu göreceksiniz. Ardından Elbeyli Köyü ovasında, şeftali ve zeytin bahçelerinin arasında yer alan Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Elbeyli Dikilitaş'ı (Obeliks) ziyaret edebilirsiniz. Eğer yaz döneminde bu rotadan geçerseniz, şeftali hasadına da şahit olabilirsiniz. Sonrasında ise, tarihi Roma dönemine kadar uzanan eski bir Rum köyü olan İnikli Köyü'nün geleneksel köy evlerinin arasında tarihi dokuyu keşfedeceğiz. Turumuzun bundan sonraki durakları ise İznik'in dağ ve orman köyleri olarak anılan Çandarlı, Kırıntı ve Elmalı Köyleri'dir. Karadeniz iklimini andıran doğasıyla bu köylerde yer alan tesislerde ve restoranlarda yöresel ürünlerin tadına bakabilir ve öğlen yemeğinizi eşsiz bir doğanın içerisinde yiyebilirsiniz. Ayrıca, İznik, Bursa'da en fazla yaban mersini üreten ilçesidir. Ve özellikle bu köylerde yetişen yaban mersinleri bölgenin en kaliteli ürünleridir. Turumuzun bu duraklarında, yaban mersininin tadına da bakabilirsiniz. Ardından, Elmalı Köyü'nde 1884 yılında çivisiz ve tamamen ahşaptan yapılmış Elmalı Çivisiz Cami'ni ziyaret edebilirsiniz. Turumuzun devamında ise, dağ köylerinden, İznik Gölü kenarında bulunan Boyalıca Köyü'ne inip göl kenarında çay ve kahve molası vereceğiz. Ardından, Keramet Köyü'ndeki şifalı termal su kaynağının bulunduğu Keramet Kaplıcası'na gideceğiz. Sonrasında, turumuzu İznik Gölü kenarında günbatımına karşı akşam yemeği ile tamamlamış olacağız.